Trond Moi synes maten blir enda bedre utendørs.
Det spirer fra sprekker, mellom steiner og langs en svingete sti i hagen til Trond Moi. I enden av stien har det reist seg en lekker hagestue med tilhørende utekjøkken, slik at den anerkjente kokken kan ha tilrettelagt tumlerom for lidenskapen også utendørs.
Min interesse for matlagning er jo stor og da selvfølgelig også for å dyrke egen frukt, urter og grønnsaker utendørs. Og da ble det etterhvert et stort ønske å få laget et kjøkken dedikert til utesesongen, forteller kokken som etterhvert har både åtte restauranter, en bar, tv-programmer, kokebøker og pallplasse- ringer i diverse mesterskap på rullebladet.
Det er dog litt andre omstendigheter rundt det å kokkelere under (nesten) åpen himmel, og således er det litt forskjell på hva et utekjøk- ken bør inneholde.
– Et utendørs kjøkken bør være noe enklere utstyrt for å best tilberede den typiske ute- maten, men det er samtidig viktig å få med ting som en god kokeplate og god benkeplass. Benken kan med fordel være mulig å sitte rundt, i og med at utematlaging gjerne er i forbindelse med sosiale samlinger og flere gjester, forklarer Moi. Han har mange gode minner fra måltider i hagen.
– På 17. mai inviterer vi mange til hagen vår og har langbord, trekker han frem.
Det er ikke bare kjøkkenelementene som blir mindre kompliserte av tilværelsen utendørs. Også selve maten kan med fordel være av enklere art.
– Jeg lager mer hele, gode ting når jeg koser meg ute. Det blir jo selvfølgelig mye grillmat, fisk og skalldyr, og så er det jo egne grønn- saker i sesong – de bruker jeg masse av. Typiske norske råvarer i sommersesongen er rabarbra, asparges, bringebær, reddiker, dill, nykål/sommerkål, rips, i tillegg til tomater, salat og nypoteter. Fantastiske råvarer!, avslutter mesterkokken.