toppbilde toppbilde (mobil)

En sommerdrøm på Ågerøya

Sommerstid åpnes kjøkkenet opp mot et lunt uterom. Dermed fylles kjøkkenet av duftene fra rosebuskene.

        

 

I et gammelt trehus ved havet på Ågerøya i Blindleia utenfor Lillesand, har en familie funnet sitt drømmested. Når det gamle huset skulle bygges ut fikk de hjelp fra sivilarkitekt Janicke Jebsen-Vinje.

 

 

DISKRET DESIGN

– Kjøkkenet er og blir det viktigste rommet for de fleste i dag, forteller Janicke Jebsen Vinje. På sommerstedet på Ågerøya har hun valgt en innredning som er holdt i en diskret, enkel stil som kler det gamle skipperhuset. Slik føles ikke husets indre fremmed mot det ytre, selv om det er over et århundre i aldersforskjell. Selve kjøkkenet er trukket inn i huset, hvor det har fått en egen inngang; utrolig praktisk på varme sommerdager når måltidene skal tas med ut i det fri. – Detaljene er spesielt fine i denne modellen som er inspirert av den amerikanske Shakerstilen – Et klassisk kjøkken, Malt Profil fra Strai med sine markerte rammer, kler det gamle skipperhuset forklarer Jebsen Vinje.

 

 

SMARTE LØSNINGER

Mot spisebordet og stuen er kjøkkenbenken skjult bak en halv-vegg. Ved festlige anledninger når gjester vartes opp på beste sommerlige vis, er forberedelsene til matlagingen skjult, også ingrediensene, slik at bestemors oppskrift holdes hemmelig. Skjønt, kjøkkenet er laget som en sosial sfære, her er det ingen hemmeligheter. Mot hagen og rosebusken utenfor har det blitt plass til enda en inngangsdør, slik får kjøkkenet kontakt med flere sider av uteområdet. – Kjøkkenet er samlingsrommet, både i hverdagen og til fest. Tilbereding av mat er for mange blitt en stor lidenskap, å kunne samles rundt et dekket bord er noe av det sosialt viktigste man gjør i livet, med  familien eller med venner. Kjøkkenet bør derfor kunne fungere like bra uansett antall gjester, forklarer arkitekt Janicke Jebsen Vinje.

 

 

ÅPNER OPP

Familien som er svært glade i å lage mat har her derfor fått en god, gjennomtenkt arbeidsplass. – Ved å åpne opp mellom det opprinnelige huset og tilbygget fra 80-tallet ble det fin kontakt mot spisestue. Slik har de fått utsikt til sjøen også når de lager mat, smiler arkitekten. Den lille kjøkken-halvøya markerer et skille mellom det nye og det gamle, en gammel og en ny tid. Halvøya fungerer som en vennlig romdeler.

 

 

Kjøkkenmodellen heter Blindleia, sjekk den ut her!