toppbilde toppbilde (mobil)

Årets kjøkkentrender 2019

Blant årets trender er det mye fristende som gir krydder og mersmak til husets hjerte. Det er på kjøkkenet det skjer!

Det vi også ser i dag er at en økende miljøbevissthet er en viktig del av trendbildet. Vi er bevisste på bærekraftighet og bruker mer naturmaterialer. Vi er ikke lenger bare opptatt av design og funksjon, men ønsker oss kvalitet og håndverk. Det skal være ekte!

Det klassiske hvite og minimalistiske kjøkkenet vi har sett så mye av de siste årene, vil nå få en mørk konkurrent. Et typisk trendy kjøkkenvalg i 2019 vil nemlig være et sort kjøkken uten overskap. Sort matt vask likeså, kanskje med et armatur i gyllen messing og knotter av skinn. Dette er blant noen av de spennende valgene som kan oppfylle kjøkkendrømmen i 2019.

 

STIL OG TRENDER

 

Som alltid ser vi flere parallelle trender som glir over i hverandre. Men skal vi dele dem inn, kan vi se to store hovedtrender. Klassiske kjøkken og moderne kjøkken:

KLASSISKE KJØKKEN: Vi går fra nostalgi til nåtid i det klassiske kjøkkenet og vil dermed ha enklere profiler og enkel innramming. Altså mindre detaljer og ”pynt” enn tidligere. Slik blir det både tidløst og trendy.

MODERNE, GLATT OG STRAMT: På det moderne kjøkkenet med stramme linjer, er det mye mørke farger på frontene, men også glatte og stramme fronter i lys eik. Det aller heteste er kanskje en miks av malte fronter og treverk.

Enten du velger moderne eller klassisk, er fargevalget noe av det som har aller størst betydning for kjøkkenets uttrykk.

FARGENE

 

Vi har lenge sett udefinerbare farger, duse, støvete og farger som inneholder mye grått. Nå er det en endring på gang: Sterkere farger gjør sin ankomst både i boligen ellers og i kjøkkenet.

At vi vil se flere fargerike kjøkken i 2019 er helt sikkert. Men naturmaterialer og farger henger fremdeles med i trendbildet. Vi har ikke slått opp med naturtrenden. Liker du den, kan du like gjerne bruke fargene på dekorelementer på kjøkkenet. Det gjør det enkelt å slippe kreativiteten løs.

Her er tre hovedpaletter å velge mellom, alle like trendy:

Sort og mørkt

Mørke farger har virkelig kommet for fullt. Grått, som lenge har vært trendy, velges nå i mørkere nyanser. Kjøkkeninnredning i sort har vært i skuddet en stund, noe mange også vil ønske seg i 2019. Særlig sort eik. Mørke varianter av blått og grønt kommer mer og mer, og nå ser vi også tendenser til at vi vil ha vinrøde og andre mørkerøde nyanser, både på kjøkkenfronter og på vegger.

Lyst og delikat

Vil du gå i motsatt retning, velger du lyst. Duse og delikate pasteller er i tiden. Lyse grågrønne varianter, samt nude og lyse nyanser av rosa spesielt. De lyse pastellene gjør seg spesielt godt i et klassisk kjøkken sammen med marmor benkeplater og kraner i messing. For de som ønsker denne kjøkkenstilen, vil i tillegg de lyse grå frontene være et godt designgrep.

Gyllent, varmt og jordnært

Den gylne paletten har også sneket seg inn i interiøret. Den består av varme jordfarger som oker, terrakotta og kanel. Gylne metaller som gull, messing og kobber likeså. Vi ser det på knotter, håndtak, armaturer og vask. Treverk, ja det også. Tre virker lunende visuelt, og både lyse og mørke tresorter er i vinden.

Farger ja, men hvor?

Mørke fondvegger eller en kontrastfarge over kjøkkenbenken er fremdeles mye brukt, men nå tør vi oftere å male hele rommet i én og samme farge. Og da snakker vi mørkere farger.

Fargene skal ikke bare være mørkere eller kraftigere i år, de skal også dekke flere flater. Tenk karmer, dører, gulv og tak. På detaljer som dørkarmer og vinduskarmer, skal det helst være en annen glansgrad. Det er også supertrendy å velge samme både på kjøkkeninnredning og på vegger.

Taket skal også få sitt i 2019. Det hvite taket er ikke lenger en selvfølge, nå males gjerne også det. I sort eller i samme farge som på vegger, innredning og detaljer. 

 

SE ALLE VÅRE KJØKKEN HER!

 

PLANLØSNING OG UTFORMING

 

Overskap ser vi mindre av enn før. Disse erstattes av vegger med høyskap, eller de konsentreres til den ene veggen, som en egen sone. Hele vegger brukes også til frittstående løsninger med vitrineskap og hyller. Når innredningen er inndelt i ulike soner som dette, blir ikke kjøkkenet bare mer praktisk, men også ryddigere visuelt.

Kjøkkenøya fortsetter å være hjertet i rommet. Det er jo ofte her flere samles. Ikke bare møtes vi rundt det gode måltidet, men også mens maten tillages. Koketopp og vask plasseres gjerne her, en barløsning med sitteplasser, vil mange også ha. Eller rett og slett ønsker vi en kjøkkenøy til arbeid og oppbevaring. Og den skal være stor!

Trenden med kjøkkenet som et sosialt allrom fortsetter. Ofte som en del av stua. Det gjør at vi ønsker å ikke jobbe med ansiktet vent mot veggen, men vil se og ha kontakt med de som befinner seg i rommet. Når det er sagt, er det en tendens til å ønske seg kjøkken som eget rom igjen. Men ikke en trang tarm som utelukkende brukes som arbeidsplass for matlaging. Nei, det er fremdeles et sosialt allrom vi er ute etter.

 

FRONTER

 

Malte fronter er et populært valg i dagens kjøkken. Ikke rart, nå som fargene kommer mer og mer i trendbildet og vi kan velge farger fra alle tenkelig NCS-koder.

Parallelt med at fargene har inntatt kjøkkenet, ser vi at tre er tilbake i trendbildet, både i beisede og lakkerte varianter. Det nye i dag er at treverket blir kombinert med andre materialer og overflater. For eksempel en kombinasjon med varmt tre mot sort. Det skaper en lun og god atmosfære i rommet.

Og overskap og benkeskap behøver slett ikke ha samme farge. Tendensen i dag er større til å velge ulikt. Tre mikses med farger, hvitt med sort. Og mens mørke benkeskap skaper et visuelt tyngdepunkt under lyse overskap, kan det motsatte være vel så interessant og spennende. Du velger!

 

BENKEPLATER

 

Benkeplater kan i dag varieres i det uendelige. Valget av materialet på benken, kan stå i vakkert samspill med kjøkkenets fronter – eller være en spennende kontrast. Vi vil at det skal se naturlig ut, men det faller sammen med tendensen til å ønske seg enkelt vedlikehold.

Derfor er laminat og kompositt opplagte valg for mange. Kompositt er resistent mot flekker, kan leveres med antibakteriell overfalte som er perfekt for baking og er vedlikeholdsfritt. Det kommer i mange farger og mønstre. Laminat er også slitesterkt og vedlikeholdsfritt, og kan gi den rette naturlige følelsen som mange er ute etter.

 

OPPVASKKUM OG ARMATUR

 

I følge ekspertene er det to parallelle trender for vasken i 2019, enten går den i ett med benkeplaten eller stikk motsatt: vasken fremheves sammen med armaturen. Armaturene vi vil se mye av i 2019 går i matt sort, kobber og messing. Armatur på vegg er også i vinden. Mye morsomt å velge med andre ord.

 

SKAP OG SKUFFER

 

Gode oppbevaringsløsninger er ikke et nytt fenomen, men nå blir vi stadig mer opptatt av at innmaten skal harmonere med farger og stil i kjøkkenet for øvrig. Estetikken er viktig. Det skal se ekte ut også inni.

I tillegg til at vi fremdeles vil se mye kolonialskuffer er også utvalget stort av smart innredning til skuffene. Det kommer også mye smart uttrekkbar innredning og innvendige skuffer til skap. Og i flere ulike materialvalg.

HVITEVARER

 

Hvitevarene blir stadig flere og mer avanserte, men her er det behovet heller enn trendene som er begrunnelsen for våre valg. Kanskje med unntak av vinskap, som har blitt supertrendy. Trenden til tross, et vinskap er ikke bare tull og tøys. Vin skal ikke lagres i kjøkkentemperatur, da blir den ødelagt.

Mange velger i dag dampovn og/eller mikrobølgeovn i kombinasjon med stekeovn. For god funksjonalitet plasseres ovnen helst i arbeidshøyde. Koketopp med induksjon blir stadig mer vanlig og ventilatoren kan like gjerne være stor og stilig som helt usynlig plassert integrert i koketoppen eller i taket. Altså, til utstilling eller gjemt unna.

DETALJENE – DET LILLE EKSTRA

 

Vi ønsker i dag et personlig interiør, ikke minst på kjøkkenet. Det er der detaljene kommer inn. Å plukke tilbehør til kjøkkenet gjør at stil og uttrykk kan varieres i det uendelige. Armaturer, sokler, knotter og håndtak er detaljer med mange valgmuligheter.

Knotter og håndtak har lenge blitt erstattet med gripelister ytterst i fronten, men nå er knottene i ferd med å ta over, også for de lange stålhåndtakene. Knotter fås i mange stiler, former, farger. Skinn, eik, messing og kobber. De setter prikken over i-en og uten tvil understreker stilen du ønsker i kjøkkenet ditt.

Til slutt, når det nye kjøkkenet er på plass, dekorerer vi i 2019 kreativt med elementer og gjenstander som vanligvis ikke hører hjemme på kjøkkenet. Kunst på veggen. Lamper som understreker stilen. Planter skal det selvfølgelig også være og da aller helst store palmer. Slik blir kjøkkenet ditt helt unikt!

 

BESTILL GRATIS TEGNETIME HER!

 

NOEN STIKKORD FOR KJØKKENTRENDER 2019

 • Mindre overskap enn før
 • En stor kjøkkenøy
 • Ulike fronter på overskap og benkeskap
 • Sort og andre mørke farger
 • En materialmiks av tre og malte fronter
 • Knottene er tilbake!
 • Sort eik, sort armatur, sort vask
 • Knotter i skinn, eik, messing og kobber
 • Lysegrønt, bordeaux og dus rosa
 • Messing og gylne metaller
 • Sokler som erstattes av bein